2015-10-11 12:09:39• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Nem a tehetség, az önbizalom hiányzik a görögöknél 

A vasárnapi Európa-bajnoki selejtezőkön Magyarországnak több pontot kell szereznie Pireuszban, mint a románok a Feröer-szigeteken és akkor megszerzik a második, biztos részvételt jelentő helyet, s így 1972 után jövőre ismét szerepelhetnek a kontinensviadalon. Ezzel mindent el is mondtunk a 19.00 órakor kezdődő meccsek tétjéről.

A görögök csapatkapitánya, Vaszilisz Toroszidisz úgy véli, nem a tehetség, hanem az önbizalom hiányzik a görög labdarúgó-válogatottból, amely mindenképpen a csoport utolsó helyén zárja a selejtezőket. Pedig tavaly nyáron még nyolcaddöntőt játszottak a brazíliai világbajnokságon!

"Hiába van jó keretünk, ezt nem tudtuk megmutatni a pályán. Katasztrofális év volt a világbajnokság után" - mondta a szombati sajtótájékoztatón az AS Roma 30 éves védője, aki a csapategységet firtató kérdésre úgy válaszolt, nem lehet mindenki mindenkinek a barátja, de szerinte nem rosszabb a helyzet, mint korábban, amikor sikereket ért el a nemzeti együttes. Azt ugyanakkor hozzátette, mindenkinek és elsősorban a játékosoknak be kell látniuk, hogy a válogatott mindenek felett áll.

Kosztasz Canasz szövetségi kapitány arról beszélt, hogy vasárnap nyerni akarnak, mint minden meccsen, de ahogy fogalmazott, 24 óra alatt nem lehet mindent egy csapásra megváltoztatni. Utána viszont hosszú idő áll majd rendelkezésre, hogy a válogatott felkészüljön a jövő ősszel rajtoló világbajnoki selejtezőkre - tette hozzá.

A szakvezető elárulta, több helyen változtat a gárda összetételén a csütörtökihez képest, amikor együttese 3-1-re kikapott az éllovas és immár Eb-résztvevő Észak-Írország vendégeként. Ezt részben azzal indokolta, hogy hazai pályán más taktikával küldi pályára tanítványait, de megjegyezte, lesz olyan is, aki gyengébb teljesítménye miatt marad ki a kezdőcsapatból, neveket azonban nem említetett. Kiemelte, hogy elsősorban a saját játékukra akarnak koncentrálni, de kielemezték az ellenfél erősségeit és gyengeségeit is.

"Nem könnyű így játszani, de ez a múlt, ezen nem tudunk változtatni. Azonban ha félünk, ismét kikapunk" - válaszolt az MTI azon kérdésére Canasz, hogy jelent-e nyomást a nyeretlenül sereghajtó görög válogatott számára az, hogy ebben a sorozatban mind a négy hazai találkozóját elvesztette, ráadásul szerzett gól nélkül. Toroszidisz pedig úgy reagált, hogy vissza kell nyerniük az önbizalmukat, amihez ez a meccs lehet az első fontos lépés.

A mérkőzés helyszínén, az Olimpiakosz 2004-ben átadott Karaiszkakisz Stadionjában tartott sajtótájékoztatót egy kisebb incidens is megzavarta, ugyanis Toroszidisz több percen át hangos szóváltásba keveredett egy görög újságíróval azzal kapcsolatban, hogy csapattársa, José Holebasz a belfasti kilencven perc után földhöz vágta-e a mezét vagy sem.

A görögökéhez képest gyökeresen eltérő a helyzet a Feröer-szigeteken, ahol a hazaiakat mindössze egy pont választja el minden idők legjobb selejtezőjétől, amikor a 2002-es világbajnoki kvalifikációs sorozatban 7 pontot szereztek. Szintén növeli önbizalmukat, hogy a csütörtöki, budapesti mérkőzéshez képest visszatér a középpályára három alapemberük. Frödi Benjaminsen decemberben lesz 38 éves és egy rövid izlandi kitérőtől eltekintve egész pályafutását hazájában töltötte, mégis legenda: nála többször senki sem ölthette magára a válogatott mezét. Összesen 87 alkalommal szerepelt címeres mezben, ezeken 6 gólt szerzett. Szintén lejárt az eltiltása Brandur Henriksen Olsennek, aki a csapatkapitány Benjaminsennel ellentétben soha nem játszott a feröeri bajnokságban. A 19 éves középpályás a dán sztárcsapat, a Köbenhavn játékosa és a hazai szakemberek azt tartják róla, ő lehet minden idők legjobb feröeri játékosa és az első, aki valamely, a dánnál is erősebb európai bajnokságba is eljuthat. A harmadik visszatérő a 23 éves Hallur Hansson, aki a dán második osztályban, a Vendsyssel csapatában szerepel, de megfordult korábban az élvonalbeli Aalborgban is. Hogy mennyire fontos lehet az ő visszatérésük, arról sok mindent elmond, hogy a görögök ellen 2-1-re megnyert meccsen utóbbi két játékos szerezte a csapat góljait! Hiányozni fog a csapatból a Budapesten kiállított Atli Geregersen, őt a kőkeménynek tartott Odmar Færø helyettesítheti.

Nagyszerű panoráma: a Tórsvøllur stadion, háttérben pedig az Atlanti-óceán

Románia eddig 89 alkalommal találkozott Európa törpeállamainak (Andorra, San Marino, Luxemburg, Liechtenstein, és Feröer-szigetek) csapataival (Máltával és Gibraltárral még nem játszott), ezeken 89 gólt lőtt és mindössze ötöt kapott. Feröer-szigetek ellen mind az öt meccsét megnyerte, 16 gólt rúgott és mindössze egyet kapott. Ám amíg 1992-ben még 7-0-ra nyert Bukarestben, addig idén alig 1-0-ra Karácsonkőn.

A Bukaresti sajtó szerint Anghel Iordanescu kapitány, akinek a lemondását követelték a szurkolók a finnek elleni meccsen, négy helyen is változtatni kíván a kezdőcsapatán, amelyből kikerülhet Paul Papp, Lucian Sanmartean, Alexandru Chipciu és Claudiu Keserü, helyüket pedig Alexandru Matel, Mihai Pintilii, Constantin Budescu és Florin Andone veheti át.

Az F csoport utolsó selejtezőfordulójának programja:
Görögország - Magyarország 19.00 m4, DigiSport1.ro,
Feröer-szigetek - Románia 19.00 TVR1
Finnország - Észak-Írország 19.00 DigiSport3.ro

A csoport állása:

1. Észak-Írország

9

6

2

1

15-7

+8

20

2. Románia

9

4

5

-

8-2

+6

17

3. MAGYARORSZÁG

9

4

4

1

8-5

+3

16

4. Finnország

9

3

2

4

8-9

-1

11

5. Feröer

9

2

-

7

6-14

-8

6

6. Görögország

9

-

3

6

3-11

-8

3

További vasárnapi program:
D csoport
:
Németország - Grúzia 21.45 DigiSport3.ro,
Gibraltár - Skócia 21.45 DigiSport3.ro
Lengyelország - Írország 21.45

I csoport:
Örményország - Albánia 19.00
Szerbia - Portugália 19.00 DigiSport4

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: